Muutoksia pelastuslakiin

18.7.2024

Pelastuslakiin on tulossa useita merkittäviä muutoksia. Yksi keskeisimmistä muutoksista on asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuun siirtyminen asukkailta kiinteistön omistajalle. Tämä muutos astuu voimaan vuoden 2026 alusta alkaen.

Palovaroittimien vastuun siirrossa taustalla turvallisuus

Lakimuutoksen tavoitteena on selkiyttää sääntelyä ja parantaa velvoitteiden toteutumista. Tällä hetkellä arvioidaan, että noin 20 prosentissa asunnoista ei ole palovaroitinta, mikä on merkittävä riski paloturvallisuuden kannalta. Erityisesti kerros- ja rivitaloissa palovaroittimen puuttuminen tai toimimattomuus voi vaarantaa myös naapuriasuntojen turvallisuuden.

Lakimuutos on saanut laajaa kannatusta eri sidosryhmiltä sen valmisteluvaiheessa. Lain voimaanastumisen yhteydessä on kahden vuoden siirtymäaika, jotta rakennuksen omistajat voivat suunnitella ja järjestää palovaroittimien hankinnan ja kunnossapidon asianmukaisesti.

Voimaantulo

Hyvinvointialueiden pelastustoimintaa koskevat lakimuutokset tulevat voimaan 1.4.2023, ja muut muutokset vuoden 2024 alusta lähtien.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Rakennuksen omistajille:

  • Vastuuta palovaroittimista ei voi enää siirtää asukkaille, joten omistajien tulee varmistaa, että kaikissa asunnoissa on toimivat palovaroittimet.
  • Kahden vuoden siirtymäaika antaa aikaa suunnitella ja järjestää palovaroittimien hankinta ja kunnossapito.
 

Asukkaille:

  • Ei enää huolta palovaroittimien hankinnasta tai huollosta, mutta edelleen vastuussa laitteen testaamisesta sekä havaitsemiensa vikojen ilmoittamisesta.
 

Isännöitsijöille ja taloyhtiöille:

  • Lisääntynyt vastuu edellyttää tiivistä yhteistyötä rakennuksen omistajien kanssa.
  • Tarve mahdollisesti päivittää nykyisiä valvontakäytäntöjä ja hankkia etäseurantajärjestelmiä.
 

Pelastuslain muutokset ovat merkittäviä askelia kohti selkeämpää ja tehokkaampaa paloturvallisuutta Suomessa. Varautumalla ajoissa ja ymmärtämällä uudet velvoitteet voimme yhdessä parantaa asuinympäristöjemme turvallisuutta.

Nerviot ja Zennerin etäluettava palovaroitin tukevat uutta lakimuutosta tehokkaasti

Lakimuutoksen mukanaan tuomat tiukemmat vaatimukset paloturvallisuuden ja palovaroittimien huollon suhteen voivat aiheuttaa haasteita kiinteistönomistajille ja taloyhtiöille. Nerviot tarjoaa tähän modernin ja kustannustehokkaan ratkaisun Zennerin etäluettavan palovaroittimen muodossa. Etäluettava palovaroitin auttaa täyttämään lakimuutoksen vaatimukset, sillä se mahdollistaa palovaroittimien toiminnan jatkuvan seurannan reaaliaikaisesti.

Zennerin etäluettavien palovaroittimien avulla voidaan havaita mahdolliset viat tai hälytykset heti, ja niiden säännöllinen tarkastaminen on helppoa ilman fyysisiä tarkastuskäyntejä. Tämä varmistaa, että palovaroittimet toimivat asianmukaisesti ympäri vuorokauden, ja samalla vähentää manuaalista työmäärää ja ihmisten virheitä. Nerviotin ratkaisut tarjoavat lisäksi mahdollisuuden yhdistää palovaroittimien etävalvonta osaksi muita kiinteistön etäseurantaratkaisuja, mikä tuo lisää turvallisuutta ja huolettomuutta.

Näin varmistat, että kiinteistösi on aina ajan tasalla paloturvallisuusvaatimuksista ja voit täyttää uuden pelastuslain mukaiset velvoitteet tehokkaasti ja ennakoivasti.